



Remote Sensing for Impact Evaluation

October 30, 2020 8am - 1pm PDT

This virtual workshop is catalyzed by a recent <u>call for proposals</u> on the environmental impacts of agricultural intensification, organized by SPIA and emLab at UCSB. The goal of this workshop is to facilitate cross-project learning and build synergies between researchers with expertise in impact evaluation and in remote sensing.

Workshop facilitators:

Professor Kelsey Jack, Erin O'Reilly (emLab, UCSB) Professor Karen Macours, James Stevenson (SPIA)

Agenda (times in PDT)

Introductions (10 minutes) (8:00-8:10am)

Remote sensing: State of the science and future applications (30 minutes) (8:10-8:40am) Presenter: David Lobell, Stanford University

Q/A (10 minutes) (8:40-8:50am)

Remote sensing for policy evaluation (20 minutes) (8:50-9:10am) Presenter: Jennifer Alix-Garcia, Oregon State University

Q/A (10 minutes) (9:10-9:20am)

Break (10 minutes) (9:20-9:30am)

Topic area: Land use, land cover change (20 minutes) (9:30-9:50am) Presenter: Kunwar Singh, AidData

Topic area: Land degradation (20 minutes) (9:50-10:10am) Presenter: Ying Sun, Cornell University

Breakout sessions (30 minutes) (10:10-10:40am)

- Breakout session on land use, land cover change
- Breakout session on land degradation
- General discussion breakout session These are not part of the video recording

Break (10 minutes) (10:40-10:50am)

Topic area: Soil moisture across scales (20 minutes) (10:50-11:10am) Presenter: Binayak Mohanty, Texas A&M

Topic area: Measuring small-scale agriculture (20 minutes) (11:10-11:30am) Presenter: Meha Jain, University of Michigan

Breakout sessions (30 minutes) (11:30am-12:00pm)

- Breakout session on soil moisture
- Breakout session on small-scale agriculture
- General discussion breakout session These are not part of the video recording

Impact evaluation: Opportunities and challenges for using remote sensing data (20 minutes) (12:00-12:20pm)

Presenter: Kathy Baylis, University of California Santa Barbara

Q/A (10 minutes) (12:20-12:30pm)

Concluding remarks (10 minutes) (12:30-12:40pm)